Klimatveckan 2025-fokus mat och klimat

Klimatveckan är en årligt förekommande temavecka där alla Måltidsservices skolrestauranger och förskolor uppmärksammar klimatfrågor kring maten på olika sätt.

Måltidsservice arbetar ständigt med hållbarhetsfrågan och under klimatveckan fokuserar vi extra mycket på att lyfta fram för gästerna om vårt arbete med hållbara måltider och visa att det inte behöver vara svårt att äta mat  som är lite smartare för för klimatet. 

Under vecka 12, när klimatveckan ägde rum, fokuserade vi på att servera goda rätter med låg klimatpåverkan samt att prova några nya produkter och rätter.

Nothing Fishy.jpg

Ny maträtt testades under veckan

En spännande ny produkt vi provade under veckan var "nothing fishy" som är en vegansk, panerad filé som liknar panerad fisk, såväl i utseende och smak som näringsinnehåll. Produkten är gjord av vete och innehåller en näringsrik omega3-olja utvunnen ur alger.

Extra fokus på svinn under klimatveckan 

Svinnaffisch.jpgI skolan mäts svinnet dagligen, men under klimatveckan ville vi passa på att belysa svinnarbetet och hur viktigt det är lite extra. Under klimatveckan analyserade därför alla våra kök inom grundskola, gymnasium och seniorkök sitt kökssvinn lite extra för att ta reda på var svinnet kommer ifrån och vad det består av.
I våra skolrestauranger gjordes dessutom en utökad mätnning av gästernas tallrikssvinn, för att ta reda på orsakerna till att eleverna kastar mat.
Förskolan mäter matsvinnet en vecka per termin och den veckan inföll naturligtvis nu under klimatveckan!

31 mars 2025